Per què beure kombutxa?

Potser perquè té bombolles, perquè és refrescant, perquè senta bé, perquè no duu cafeïna (amb traces de teïna) ni alcohol (menys d’un 0,5%, com gairebé els sucs de fruita). O perquè és baix en calories, carbohidrats i sucre, i és una alternativa a altres begudes (sucs, tes, begudes carbòniques, cafè, etc.).

El kombutxa a més té un munt de beneficis per a la salut: probiòtics (és una beguda viva!), aminoàcids, llevats beneficiosos (que milloren el sistema immunitari, i lluiten contra altres llevats com la candida), enzims (vitals per la vida, ajuden a la digestió i metabolisme), vitamina B (ajuda a la formació de glòbuls rojos), vitamina B6 (ajuda a metabolitzar i absorbir aminoàcids), àcid glucònic (efecte alcalinitzant, activa la producció d’àcid glucorònic al fetge amb efectes desintoxicants), àcid làctic (prevé el creixement de bacteris patogens, activa també la producció d’àcid glucorònic), àcid acètic (equilibra el ph, efectes antimicrobians, establitza el nivell de sucre en sang, activa també la producció d’àcid glucorònic i retarda la metabolització dels carbohidrats i ajuda a perdre pes).

Encara hi ha una disputa sobre els beneficis de prendre kombutxa. De fet, no hi ha cap evidència mèdica publicada sobre els efectes del seu consum en humans. Tanmateix, però, la toxicitat registrada per ingesta de beuratge és molt estranya i aillada. Cal analitzar-la a partir de mètodes moderns. La mare del te és un exemple excel·lent biofilm i els estudis químics sobre la seva cel·lulosa hauríen de dur-se a terme ja que pot ser emprada com a alternativa a la cel·lulosa tradicional en moltes aplicacions.

La investigació al voltant d’aquesta beguda demostra que té efectes beneficiosos i, el més probable, és que aquests continuïn descobrint-se els propers anys.  És evident que el te de kombutxa és una font d’una àmplia gamma de components bioactius que són digerits, absorbits i metabolitzats pel cos, que exerceixen els seus efectes a nivell cel·lular.

Els efectes del consum de te kombutxa van ser descrits pels investigadors Dufresne & Farnworth l’any 2000:

  • Detoxifica la sang
  • Redueix els nivells de colesterol
  • Redueix l’arterosclerosi regenerant les parets cel·lulars
  • Redueix la pressió arterial
  • Redueix els problemes d’inflamació
  • Alleuja l’artritis, el reuma i els símptomes de gota
  • Activa la funció del fetge
  • Normalitza la funció intestinal, equilibra la flora intestinal i cura les hemorroides
  • Redueix l’obesitat i regula la gana
  • Preveu / cura la infecció de bufeta i redueix les pedres renals
  • Estimula els sistemes glandulars
  • Protegeix contra la diabetis
  • Augmenta la resistència del cos al càncer
  • Té un efecte antibiòtic contra bacteris, virus i llevats
  • Millora el sistema immunològic i estimula la producció d’interferó
  • Alleuja la bronquitis i l’asma
  • Redueix els trastorns menstruals i les sufocacions de la menopausa
  • Millora el cabell, la pell, les ungles i la salut
  • Redueix les ànsies d’un alcohòlic per l’alcohol
  • Redueix l’estrès i els trastorns nerviosos i insomni
  • Alleuja el mal de cap
  • Millora la vista
  • Contraresta l’envelliment
  • Millora metabolisme general

El kombutxa es consumeix arreu del món com una beguda refrescant. Les diferències en les varietats de te, quantitat de sucre, temps de fermentació i la composició de la mare suposen diferències en la composició del kombutxa i en les seves activitats biològiques.