Què és el te de kombutxa

El te de kombutxa (kombucha) és una beguda refrescant lleugerament dolça i alhora àcida que, actualment, es consumeix arreu del món. S’obté de la infusió ensucrada de fulles de te que es sotmeten a la fermentació per una associació simbiòtica de bacteris i llevats que formen la mare del te (o en anglès scoby: symbiotic colony of bacteria and yeast). Aquesta mare produeix una pel·lícula de cel·lulosa flotant i un líquid amb un gust avinagrat. El kombutxa té un gust semblant a altres escumosos, com la sidra de poma i es pot produir de manera casolana. El kombutxa (kombucha) és a te el que la sidra és al suc de poma. Per fer-lo, els ingredients bàsics són:  te verd o negre, sucre, kombutxa del lot anterior i una mare). El resultat final és una beguda pobra en sucre, ja que els microoorganismes l’han transformat en àcids orgànics.

Una mica d’història

El kombutxa (kombucha) va ser utilitzat per primera vegada a l’Est d’Àsia pels seus beneficis curatius. En concret, als voltants del 220 aC va néixer al nord-est de la Xina (Manxúria), on va ser premiat durant la dinastia Ts’in per les seves propietats desintoxicants i energitzants. El 414 dC, el metge Kombu va portar el fong del te al Japó i el va utilitzar per curar els problemes digestius de l’emperador Inkyo.

Seguint el recorregut de les rutes comercials, el beuratge es va anar expandint mundialment. Primer va arribar a Rússia i posteriorment, ja al segle XX, a Alemanya. Al 1950, va començar a consumir-se també a França i a les colònies que posseïa al nord d’Àfrica, on el seu consum es va estendre ràpidament entre tota la població.

El costum de beure te fermentat va expandir-se arreu d’Europa fins que, a causa de la Segona Guerra Mundial, es va deixar de fabricar perquè no hi havia prou te i sucre. Als anys de la postguerra, es va fer molt famós a Itàlia i, posteriorment, a Suïssa. Va ser allà on, a la dècada dels 60, els investigadors van considerar que el consum de te fermentat podia ser tan beneficiós com menjar iogurt.

Actualment, el kombutxa (kombucha) es comercialitza a botigues de tot el món i es pot trobar amb diferents gustos.