Què és el te kombucha?

No, no és una clau de judo ni de karate. El te kombucha és una beguda probiòtica feta a partir de te fermentat amb moltíssims beneficis per a la salut, segons descriuen nombrosos estudis científics publicats a les més prestigioses revistes. El kombutxa té una llarguíssima trajectòria i ha estat elaborat a Orient des de fa més de 2.000 anys. Ara, nosaltres, l’hem reiterpretat i el fem amb ingredients 100% ecològics i l’aigua més pura del Pirineu de Lleida.

Quins ingredients té?

Per fer kombutxa només calen tres ingredients molt corrents: aigua, sucre i te. Després d’infusionar-los, hi afegim un cultiu de bacteris i llevats i el fem fermentar. Amb la fermentació, el sucre es transforma en àcids orgànics, de manera que el resultat final només conté una petita quantitat de fructosa. Abans d’envasar-lo, afegim una mica de suc de fruita per fer-lo de diferents gustos. En el nostre cas, tots i cadascun dels ingredients que utilitzem en l’elaboració de kombutxa són ecològics.

Com s’elabora?

El kombutxa neix de fer fermentar una infusió de te ensucrat al que s’hi afegeix una simbiosi de bactèries i llevats, l’scoby (symbiotic ‘colony’ of bacteria and yeast) o mare com ens agrada més dir-li a nosaltres. Durant unes tres setmanes, els microorganimes s’alimenten del sucre i el transformen en àcids orgànics. Tot seguit, envasem el líquid resultant i hi afegim una petita quantitat de suc de fruita. És llavors quan es produeix una segona fermentació en l’ampolla, i aquesta vegada, els llevats són els encarregats de produir el gas tan característic que incorpora i que ens encanta!

On es produeix Mūn Kombutxa?

Mūn Ferments és una empresa petita que treballa de manera totalment artesanal. Actualment produïm el kombutxa a un celler situat a Organyà, a l’Alt Urgell, aprofitant l’aigua del Pirineu. És allà on, amb la pau i la tranquil·litat de la zona, el kombutxa segueix totes les etapes fins arribar a casa vostra perquè el pugueu gaudir tant com nosaltres hem gaudit elaborant-lo.

Per què cada ampolla és diferent?

Cada lot que fem és una mica diferent, ja que el kombutxa és un producte natural fermentat. No és com un refresc que es fa a partir d’una recepta i que surt exactament igual cada vegada. Molts factors, incloent la temperatura ambiental, les concentracions de sucre en la fruita que hi afegim, l’època de l’any, la fase lunar i la diversitat del cultiu, fan que hàgim d’ajustar els nostres processos de producció per assegurar un producte relativament semblant. Tot i així, és lògic que cada lot sigui únic en termes de carbonatació, sabor i dolçor, entre d’altres. Contínuament estem perfeccionant el nostre procés de producció per aconseguir el millor kombutxa.

Té data de caducitat?

La data de consum recomanat és de 5 mesos a partir de la data de producció. Una vegada el tinguis a casa, no cal que el posis a la nevera. Guarda’l abans de consumir-lo perquè és molt més bo ben fresc! Quan l’hagis encetat, conserva’l dins el refrigerador. Et recomanem que te’l beguis en el termini d’una setmana, ja que, una vegada obert, evoluciona molt més de pressa.

Quina és la quantitat diària recomanada?

El kombutxa és una beguda probiòtica. Aquest fet s’ha de tenir en compte si vols consumir-ne habitualment. La dosi diària que nosaltres recomanem és un got de 100 ml. Pots prendre-te’l quan et vingui de gust, aquí no hi ha restriccions.

Quan és millor prendre kombucha?

Tant se val a l’hora que el beguis. Tan se val si ho fas en dejú o si prefereixes prendre-te’l tot esmorzant, a l’hora de dinar, a mitja tarda berenant o quan sopis. Pot ser un substitut excel·lent del cafè, dels refrescos o apertius, entre d’altres. Pren kombutxa quan vegis que et va millor fer-ho, simplement i senzillament.

Què és la matèria que hi ha al fons de les ampolles?

Has detectat que al fons de l’ampolla hi ha una substància que no saps com descriure? Són els llevats naturals que han contribuït a la producció de les bombolles del kombutxa. Per això, recomanem no agitar l’ampolla. És exactament el mateix que es ven com a “llevat de cervesa”. Té un sabor peculiar, però aporta molts beneficis per a la salut.

Quant sucre porta el kombucha?

El sucre de canya és un dels ingredients del kombutxa. De fet, el sucre és l’aliment perquè els llevats i les bactèries puguin fermentar. Al producte final, el sucre queda en una mínima quantitat residual, el que les bactèries no s’han pogut cruspir.  En el cas del nostre kombutxa, la quantitat és tan petita que el fa compatible, fins i tot, amb les persones que estan en cetosi, segons ens han apuntat metges especialistes. En cada got de Mūn hi ha uns 2 grams de sucre.

Estic embarassada, puc prendre kombucha?

El kombutxa és una beguda feta a partir de te que es fa fermentar. Per conservar totes les seves propietats, tractant-se d’un beuratge viu, no el pasteuritzem. En principi, aquesta circumstància no suposa cap mena de problema per a la població en general. Tanmateix, és un fet que les embarassades i les mares lactants han de tenir en compte. Durant aquestes dues etapes vitals, els especialistes recomanen evitar el consum de productes no pasteuritzats. És per això que et recomanem que consultis un especialista abans de prendre’n.

Tinc problemes amb els probiòtics, està contraindicat per mi?

Si pateixes SIBO, un sobrecreixement de bactèries a l’intestí prim, pot ser que el kombutxa no et senti gaire bé ja que es tracta d’un producte altament probiòtic. De fet, cada mil·litre conté al voltant d’un milió de bacteris! Soluciona aquest problema de salut amb l’ajuda d’un professional i després podràs gaudir-ne!