Font: http://perkse.com/

Font: http://perkse.com/

Un ingredient molt important del nostre kombutxa és el te que utilitzem per infusionar i al que posteriorment afegim la colònia de bacteris i llevats (SCOBY o mare). Després d’una recerca exhaustiva i de molts tastos, vam optar per un te verd de qualitat superior anomenat Lung Ching, que fa una infusió de color verd pàlid, amb un sabor que recorda les anous i altres fruits secs, amb un llarg retrogust i una lleu astringència. Podeu llegir aquí una nota de cata.

El Lung Ching és el te verd més ecològic del mercat i això també ens va ajudar a l’hora de prendre la decisió de triar-lo perquè esdevingués un dels ingredients més importants del nostre kombutxa artesanal. Rep molts noms diferents arreu del món. Dragon Well i Long Jing són alguns.

Font: Wikipedia

Font: Wikipedia

De fulla ampla i plana, es produeix de manera artesanal. La seva collita només es fa a la primavera. Per elaborar-lo, només se n’utilitzen només els brots i les primeres fulles. Es torra a mà en grans woks, just després de la seva recolecció per aturar la seva oxidació. D’aquesta manera, no perd cap de les seves propietats i esdevé un te realment exclusiu.

El Lung Ching és un te molt antioxidant pel seu alt contingut en polifenols. És per això que preveu l’envelliment de les cèl·lules potenciant el seu bon funcionament. Així mateix, és molt digestiu i ideal per combatre la fatiga, alhora que purificant i diurètic. Té poca teïna i ajuda a perdre pes. Conté vitamina C, aminoàcids, i una de les majors concentracions de catequines de la varietat de tes verds.

Un te amb molta història i envoltat de llegendes 

El Lung Ching està considerat un dels millors tes verds de la Xina. Lu Yu el menciona a la seva obra El llibre clàssic del te, un dels llibres de referència en el món del te i primera enciclopèdia del món d’aquesta matèria. El descriu com un dels 4 tes perfectes: perfecte aroma, color, aroma i sabor. És per això que el considerava ideal per als emperadors.

Foto: Unesco

Foto: Unesco

A més, està envoltat de nombroses llegendes. La més coneguda és la que explica que inicialment, fa més de 4.000 anys, va ser conreat al voltant del pou de la felicitat, als jardins Hangzhou West Lake al districte de la província de Zhejiang, on vivia un drac. Aquest animal beneïa tot el país, fent que sempre tingués unes condicions climàtiques ideals, perquè florís un dels tes més excepcionals de la Xina.

Com a curiositat, és el te que va prendre el president nordamericà Richard Nixon al viatge que va fer a la Xina l’any 1972.